دستاورد| ساخت دستگاه بازتاب سنج نوری قابل حمل با قابلیت عیب یابی شبکه های فیبر نوری
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، فرزین علی محمدی، مدیرعامل شرکت نورپروژه آرتا در توضیح فعالیتهای این شرکت دانشبنیان گفت: این مجموعه از سال 98 فعالیت خود را با همکاری جمعی از دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته های مهندسی برق و کامپیوتر با هدف طراحی و تولید سیستم های اندازه گیری اپتوالکترونیکی با فناوری بالا شروع کرد. در حال حاضر این شرکت در پردیس علم و فناوری دانشگاه تبریز مشغول به فعالیت است.
وی، تمرکز اصلی این مجموعه را بر صنعت مخابرات نوری عنوان و خاطرنشان کرد: ما توانستیم پس از طی فرآیند حدودا دو ساله تحقیق و توسعه، دستگاه بازتاب سنج نوری حوزه زمان (OTDR) را با حمایت ستاد توسعه فناوریهای اپتیک و کوانتوم طراحی و تولید کنیم.
علی محمدی در رابطه با کاربرد و اهمیت دستگاه تولیدشده اظهار داشت: دستگاه OTDR(Optical Time Domain Reflectometer) یکی از دستگاه های پراهمیت در فرآیند ایجاد زیرساخت و همچنین نگهداری و عیب یابی شبکه های مبتنی بر فیبرنوری است. این دستگاه قادر است با استفاده از فناوری لیزر و سیگنالهای نوری، به طور دقیق ضرایب انعکاس و تضعیف در اتصالات فیبر نوری شامل اتصالات مکانیکی و جوش فیبر نوری، میزان تضعیف کلی سیگنالهای نوری و همچنین طول کابل فیبرنوری را اندازهگیری کرده و گزارش جامعی از رویدادهای داخل یک کابل فیبرنوری ارائه دهد که این نتایج جهت ایجاد یک ارتباط اینترنتی و یا شبکه پایدار بسیار حائز اهمیت است. علاوه بر این در صورت بروز خرابی و قطعی در کابل فیبرنوری، این دستگاه موقعیت دقیق محل قطعی را جهت بازیابی و تعمیر شبکه به تکنسین شبکه گزارش می دهد. این دستگاه در کارخانه های تولید فیبرنوری، آزمایشگاه ها، پژوهشگاه ها جهت مقاصد تحقیقاتی نیز کاربرد گسترده ای دارد.
وی خاطرنشان کرد: OTDRها به طور معمول دارای ابعاد بزرگ و وزن سنگین می باشند که روند تست را برای تکنسین های شبکه امری چالش برانگیز می نماید. OTDR ساخت شرکت نور پژوه آرتا به دلیل وزن سبک و ابعاد مناسب و سازگاری با تبلت و تلفنهای هوشمند، تست آسان شبکه های فیبر نوری را میسر کرده است.
این فعال حوزه فناوری با بیان اینکه دستگاه OTDR سیگنالهای نوری را از طریق یک لیزر به داخل کابل فیبرنوری تزریق می کند، اظهار داشت: به دلیل اندرکنش نور و هسته فیبر بخشی از این سیگنال نوری به سمت یک آشکارساز بازتاب شده و دستگاه با اندازه گیری و تجزیه و تحلیل میزان تغییرات بازتاب در طول فیبر پارامترهای ذکر شده را ارائه می دهد.
علی محمدی با حائز اهمیت دانستن فناوری به کار رفته در این نوع محصول از لحاظ نرم افزاری و سخت افزاری، طراحی مدارهای اپتوالکترونیکی پرسرعت، پیاده سازی الگوریتم های پردازش سیگنال و یادگیری ماشین را بخشی از فناوری های پیشرفته به کار رفته در این نوع محصول اعلام کرد.
مدیرعامل شرکت نورپروژه آرتا درباره حمایت های معاونت علمی ریاست جمهوری از ساخت این دستگاه گفت: این شرکت با حمایت ستاد توسعه فناوریهای اپتیک و کوانتوم معاونت علمی ریاست جمهوری، موفق به ساخت نمونه اولیه دستگاه OTDR شد و اکنون نیز با همکاری این ستاد در حال تحقیق و توسعه جهت تولید نمونه صنعتی این دستگاه است.
علی محمدی، کسب دانش فنی و اساس عملکرد سیستم های اندازه گیری مخابرات نوری را از دستاوردهای این شرکت دانش بنیان برشمرد و تصریح کرد: امروزه با فراگیر شدن سرویس های اینترنتی پرسرعت مبتنی فیبرنوری در جهان و در کشور ما، تولید تجهیزات مرتبط با این فناوری با رشد قابل توجهی روبرو است. از این جهت دانش تولید این نوع تجهیزات در داخل کشور که تجهیزات اندازه گیری نیز بخش عمده ای از آن هستند، از اهمیت بالایی برخوردار است. در عین حال توسعه محصولات با فناوری مشابه و ورود به بازارهای جدید از دیگر نتایج کسب این دانش فنی محسوب می شود.
وی در خصوص وجه تمایز این شرکت نسبت به مجموعه های مشابه تصریح کرد: این شرکت به صورت تخصصی در حوزه الکترونیک نوری و ساخت و توسعه محصولات با فناوری بالا فعالیت دارد؛ بنابراین می توان گفت با صنعت الکترونیک عمومی کشور فاصله داشته و باعث به کارگیری مستقیم فارغ التحصیلان دورههای تحصیلات تکمیلی رشته های تخصصی می شود. تولید محصولاتی که عمدتا وارداتی و فاقد خدمات مناسب هستند و سابقه تولید در کشور را ندارند نیز می توان وجه تمایز این شرکت دانست.
علی محمدی در پایان به وضعیت اشتغال زایی شرکت نورپروژه آرتا اشاره کرد و گفت: با توجه به حوزه کاری ما نیروی فعال در این مجموعه، عمدتا از بین مهندسان رشته های مهندسی برق و کامپیوتر هستند و هم اکنون پنج نفر از فارغ التحصیلان و دانشجویان مقاطع دکتریا و کارشناسی ارشد به صورت تمام وقت و پاره وقت اشتغال به کار دارند.
انتهای پیام
Send to friends